Problemi s prevođenjem narušavaju saslušanje Sun Yanga na Sportskom arbitražnom sudu

Jedna od najvećih olimpijskih zvijezda u Kini borila se u petak za svoje pravo da se natječe na Igrama u Tokiju 2020. tijekom rijetke javne rasprave koja je ponekad postala borbena.

Plivač prvak Sun Yang obranio je svoje odbijanje da završi doping test prošle godine tijekom 10-satne sesije na trenutke poremećen prijevodima. Sun je tvrdio da inspektori koji uzimaju uzorke krvi i urina nisu imali odgovarajuće identifikacijske dokumente.

Problemi s tumačenjem na engleskom i kineskom nekoliko puta su zaustavljani na značajnom saslušanju Arbitražnog sportskog suda, što je frustriralo odvjetnike za oba strane tijekom Sunčevog unakrsnog ispitivanja.Sunčeva majka je kasnije zauzela stav, u jednom trenutku opominjući odvjetnike: “Još nisam završio.” Jedan odvjetnik rekao je da nije mogao reći je li Sun izbjegavao ili je to jednostavno slučaj pogrešno shvaćenog prijevoda.Cate Campbell meće bazen u Dohi kako bi osigurao dan plaće za čudovišta Pročitajte više

Problemi s prijevodom na ročištu u petak započelo je gotovo od samog početka, a ponekad nije bilo jasno koliko se svjedočenja i pitanja razumjelo, a suci i odvjetnici izrazili su frustraciju. U jednom se trenutku odvjetnik Sun-a sa sjedištem u Ženevi, Ian Meakin, ispričao što je svom klijentu postavio sugestivna pitanja, rekavši: “Prijevod je bio tako loš.”

Kad je ročište nastavljeno nakon stanke, predsjednik ocjenjivačkog vijeća Franco Frattini se također ispričao zbog loše kvalitete.Sud je primijetio da je Sunov tim odabrao prevoditelje, koje je u pauzi za ručak zamijenio član osoblja Wade. Odvjetnicima je rečeno da će kasnije svim stranama biti dostavljen točan prijepis jutarnjih sjednica.

Slučaj proizlazi iz odbijanja trostrukog olimpijskog prvaka da surađuje s trojicom antidoping službenika tijekom slučajnog testa koji je postao sukob u ranim jutarnjim satima u njegovom domu u Kini u rujnu 2018. godine.

“Tijekom inspekcije shvatio sam da nemaju ovlaštene papire kojima bi dokazali svoju identitet”, svjedočio je Sun u petak. Stručnjak Svjetske antidoping agencije osporio je račun Suna, rekavši da su vjerodostojnost inspektora uredna.

Sud koji je imenovalo svjetsko tijelo za plivanje FINA u početku je Sunu dao samo oprez, ali Wada se žalio na slučaj Casu .Očekuje se da će njegovi suci donijeti presudu tek sljedeće godine. Ako presuda krene protiv njega, Sunu bi mogla zabraniti Olimpijske igre 2020. godine, jer je ovo njegov drugi prekršaj. Prvobitnoj zabrani u petak su se brzo pozabavili Sun i njegov pravni tim koji su tvrdili da su to propisani lijekovi za probleme sa srcem jer je ponekad padao u nesvijest nakon treninga.Izvještaj: FBI istražuje navode SAD-a Kupanje je ometalo tvrdnje o seksualnom zlostavljanju Pročitajte više

Sun je detaljno objasnio kako su on i njegova pratnja sumnjali u kvalifikacije službenika koji provode doping test u njegovom domu.

“Kako im možete vjerovati?” rekao je Sun čiji je osobni liječnik pozvan na mjesto događaja.Zaštitar je, prema uputama Sunine majke, čekićem razbio kutiju u kojoj je bila bočica s njegovom krvlju tijekom kasnonoćnog spora, nakon što je plivač ispitao vjerodajnice tima sakupljača. Sun je rekao da ga dužnosnici nisu poštovali, uključujući pratnju za kojeg je rekao da je tražio da ga fotografira.

“Ovo je stvarno smiješno”, rekao je Sun u prevedenim komentarima. Iako su Sun i njegova pratnja kritizirani zbog svog ponašanja, prvo vijeće tribunala FINA-e reklo je da je misija uzorka bila ništavna i nevaljana jer se nije poštivao antidoping protokol.Tehnički je ocijenjeno da Sun nije pravilno obaviješten o potrebi davanja uzoraka.

Wada je zatražio zabranu između dvije i osam godina, rekavši da je Sun dobrovoljno odbio predati uzorke. “To je prilično senzacionalno”, rekao je Young, odvjetnik Wade, o incidentu razbijanja čekića. “Ali prikovan je zbog neovlaštenog kršenja zakona prije nego što se bilo što od toga dogodilo.” Plivačica Shayna Jack prekida tišinu otkrivajući cijelu nesigurnost u ispitivanju droga Pročitajte više

Odvjetnici Wade više puta su pitali je li Sun naučio u svojoj dugoj karijeri ozbiljnih posljedica odbijanja davanja uzorka. U više je navrata odgovorio da ga vodeći antidoping dužnosnik nije posebno upozorio na njega. Sunova antidoping povijest također je detaljno opisana tijekom saslušanja – na natjecanjima i tijekom treninga između 2012. i 18. dana dano je 180 uzoraka.Ukupno 60 organizirala je tvrtka sa sjedištem u Švedskoj, koja je tim za prikupljanje poslala u Sunčev dom 2018.

Casni sudac Philippe Sands pritisnuo je Sun da li je osoblje IDTM-a pokazalo različite vrste autorizacijskih dokumenata u 59 prethodnih navrata dao je uzorke bez problema.

Ročište je završilo tako što je Sun iznenadio vlastiti pravni tim odmahujući rukama i pozivajući drugog prevoditelja s javnih mjesta da bolje artikulira svoju završnu riječ. “Tko je taj tip?” pitao je nepovjerljivi sudac Frattini, bivši talijanski ministar vanjskih poslova. “Nije na vama da se pojavite pred sudom.” Cas da javno čuje slučaj dopinga kineskog plivača Sun Yanga Pročitajte više

Sun je postao zvijezda u Kini kao prvi čovjek zemlje koji je osvojio olimpijski naslov u plivanju.Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojio je zlatne medalje u utrkama na 400 i 1.500 metara slobodnim stilom. Zlato je dodao na 200 na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Međutim, 27-godišnjak, koji također ima 11 naslova svjetskog prvaka, polarizira u sportu.

U Riju ga je Australac Mack Horton nazvao varalicom droge jer je bijes izgrađen tijekom tri jednomjesečna zabrana za njegov pozitivan test 2014. godine koji su neki smatrali previše blagim. Zabranu su u početku držale u tajnosti kineske vlasti i FINA, koje su neki optužili da su izgleda zaštitili jedno od svojih najvećih imena na ključnom tržištu. Sun je izazvao više bijesa među rivalima osvojivši dva svjetska naslova u srpnju dok je Cas tražio žalbu. Medalisti iz Australije i Britanije, uključujući Hortona, odbili su stati na postolje s njim u Gwangjuu u Južnoj Koreji.