Pochettino nadmudruje Guardioli pritiskom Eriksena na ulogu Spursa u sredini

Oblik Mauricija Pochettina bio je neobičan – Christian Eriksen je u biti igrao kao konvencionalni veznjak, iako je ponekad izmjenjivao pozicije s desničarskom Moussom Sissoko. Ova rotacija ponekad ostavlja Victor Wanyama izolirane ispred obrane, ali Kenijac je bio izvanredan igrač igre u destruktivnoj obrambenoj ulozi veznog reda. U određenom smislu, oblik Spursa nije bio osobito važan, jer su bili sretni što su išli u čovjeka za čovjeka u veznom redu, negirajući opcije za prolazak u gradu – i nikada se nisu pojavile u iskušenju da idu dugo.

Za sve Tottenhamove Briljantnost u vraćanju posjeda, često su bili u panici u trećoj opoziciji.Son Heung-min dvaput je pucao iz akutnih kutova kad su suigrači molili za prolaz, a golovi Spursa došli su kada je Aleksandar Kolarov nespretno okrenuo križ u svoj gol pod malim pritiskom, a onda kada je Son potukao Dele Alli nakon što je veznjak u početku imao Izgubili su loptu sa lošim pasom.

Njihovo donošenje odluka bez posjeda bilo je impresivnije od donošenja odluka s posjedovanjem. Pochettino i Guardiola reagiraju nakon što je Tottenham pobijedio Manchester City

Grad se loše borio u prvom poluvremenu, a odluka Pepa Guardiole da pokrene Fernanda na strani u ulozi holdinga, s Fernandinhom koji je razmjestio malo više, nije dokazala uspješna.Fernando je bio neugodno primiti loptu kada se jako pritisnuo i, iako je David Silva pokazao bljeskove magije, City je izgledao tako opasno ove sezone kada su ga koristili uz još jednog kreativnog veznjaka, kao što je Kevin De Bruyne, odsutan zbog ozljede, ili Ilkay Gündogan, lijevo na klupa. U prvom poluvremenu Sergio Agüero nije primio nikakvu uslugu.

Pritisak tako intenzivno rano neizbježno rezultira padom u drugom poluvremenu, a Spursi se nisu osobito dobro nosili nakon pauze. Grad je dominirao posjedom u pola protivnika, a Pochettino je iznenađujuće sporo koristio svoju klupu. Guardiola je neizbježno predstavio Gündogana za Fernandinhoa, što je značilo da su on i Silva pronašli džepove prostora s obje strane Wanyame, ali bilo je potrebno 20 minuta da Pochettino odgovori i doveo Erica Diera kao drugog veznog igrača.Kasnije, Spursi su tražili nove noge sa Sonom i Dannyjem Rose umornim, ali Pochettino je čekao do posljednjih pet minuta prije nego što je upotrijebio ostala dva zamjena.

Grad je stvorio šanse, osobito u njihovom lijevom kanalu, s Fernandinhom i Silva prolazi kroz lopte do Agüeroa i zamjene Kelechi Iheanacho. Oboje je osujetio Hugo Lloris. Upotreba dva štrajkača Guardiole značila je da je City prešao u dijamantni oblik, prvi okus originalnog plana B.

Tottenhamova izvedba bit će navedena kao plan za igranje protiv Guardiolinog Grada i njihovo je pritiskanje bilo jasno u početne faze. Međutim, održavanje tog intenziteta preko 90 minuta nije moguće, a menadžeri koji žele slijediti taj primjer također se moraju pripremiti za napad na grad u drugom poluvremenu.