Ping-pongem za ujedinjenje. Hoće li prijatelj juga i sjevera još vidjeti?

Usprkos tako tipičnoj korejskoj marmeladi i pristojnim performansama, poznato je da joj lice trese emocije. “Plakali smo i plakali”, kaže Hjon Chong-Hwa u BBC-u. Bile su to zlatne suze, koje su se tada pretvorile u tužno svjedočanstvo o tome kako politika utječe na sve, uključujući i sport.

Nade za mir između Južne i Sjeverne Koreje već su dugo bile tako velike kao što su sada, ali se tako nešto nazivalo U to vrijeme, postojala je “ping-pong diplomacija” – prvi put od krhkog prekida vatre zaključenog 1953., zajednički sportski tim pojavio se na kraju rata u Koreji. To je ponovljeno ove godine na Olimpijskim igrama u Pchjongchangu u hokej klubovima.No, stolni tenis je drugačiji u Aziji.

Bio je doslovno budala. “Treniramo već 45 dana, i svaki dan smo se viđali na naslovnicama svih novina”, sjećala se Kim Taek-Soo, voditeljica stolnog tenisa, u New York Timesu. “I svi su govorili o prvom koraku prema ujedinjenju.”

Kako se ispostavilo, svi znamo, ali natrag u dvorane u kojima se korejski tim u timskom natjecanju borio za zlato s rivalskom Kinom. I pobijedila je! Igrači i igrači okružili su gomilu novinara, a Hjon i njegov prijatelj iz Sjeverne Koreje Ri doživjeli su ga s osjećajem.

Da, prijatelju.Unatoč ogromnim pritiskom na vlast i sve zpolitizovanost nastao zbog jednostavnog ljudskog prijateljstva.

„Oni su izuzetni sjećanja za mene”, rekla je off opet diplomacija, olimpijski prvak i višestruki svjetski prvak. “Nas dvoje bili smo kapetani, a kako je Ri bio stariji, nazvao sam je velikom sestrom. Mislim da joj se svidjelo. Zbog toga smo pronašli svoj put međusobno, bili smo otvoreni jedni drugima „

Kako bi ispariti R

Kim Taek-Soo neće odrediti nakon godina što sve to s partnerom iz sjevera razgovarao s njim uzimajući u nevolji. Više o djevojkama iz neprijateljskih zemalja još se može znati.

Degustacija hrane zajedno. Hjonova nova djevojka objasnila je koliko zarađuje na američkom dolaru.Slušajte glazbu iz Južne i Sjeverne Koreje. Zajedno su uživali (ne) uspjehe s palicom u ruci, okrunjena zlatnim medaljama

I tada je sve bilo gotovo

sjevernokorejski sportaši nisu bili voljni prihvatiti kao rastanak dar zlatni prsten.. službeno nije dozvoljeno. „I rekao sam joj ga mirno Ostani negdje, ali želim da se sjećanje na ta vremena. I kad god pogledate prstena, mislim na tebe. „

Već 27 godina mogu samo nagađati da li je uspio.

Ri činilo da ispari. Oba su pokrenuta na Barcelona Olimpijskim igrama 1992. i Svjetskom prvenstvu godinu dana kasnije. Prema Wikipediji, RI oženio Sjeverne Koreje stolnotenisačica.Međutim, nema informacija, nema poruka. Nema prijateljstva. “Valjda je glupo”, Hjon se blago nasmiješio u dokumentu BBC-a, očito držeći suze. “Ali kad pomislim na to, emocije će me svaki put preplaviti.”

Možda će se ponovno susresti. Njihov projekt ujedinjenja s palicom u ruci nije djelovao, sada postoji nova nada. Budite krhki koliko je god moguće na Korejskom poluotoku.