Na kraju zida visi olimpijsko zlato. Ondra je išao u Tokio

Kad je stigao u Innsbruck, češki penjač snimio je atraktivno mjesto s elokventnim imenom Journey u Tokio. Dvije godine kasnije, požar koji je donio iz Grčke nastavio se u japanskoj prijestolnici. Olimpijada će se prvi put boriti za plemenite metale na penjačkom zidu.

I Ondra će biti omiljena. “Želim pobijediti na Olimpijskim igrama”, ne krije on. “Ovo je svjetsko prvenstvo odskočna daska za mene”, objašnjava 25-godišnjak.

Prvi put se susreće s kombinacijom na Svjetskom prvenstvu, gdje se medalje određuju proizvodom plasmana iz poteškoća u penjanju, balvaniranju i brzinskom penjanju.Istovremeno, pojedinačne borbe za medalje u tri discipline u Innsbrucku ujedno služe i kao kvalifikacija za kombinaciju, kritizirani format izabran za Olimpijadu u Tokiju. Volio bi preskočiti brzinu i usredotočiti se na balvan i voljene poteškoće.

“Ali ne mogu ništa učiniti oko toga. Mnogo sam mjeseci uspoređivao sebe s razočaranjem, ali na kraju sam to prihvatio. Da nije bilo Olimpijade, ne bih trenirao brzinu “, priznaje.Zašto? “Ova disciplina mi se ne sviđa.” Ali na kraju je svoje zadovoljstvo našla u treningu. „Do sada, volim ga više nego što sam očekivao,” Ja sam ugodno iznenađen. “Bit će još gore kad dosegnem višu razinu i napredujem tek polako i nakon puno napora. Ondra nema nerealne ciljeve. Zna da se ne može natjecati sa svjetskim vrhom u brzini, čak ni sa svojim suparnicima u poteškoćama i balvanima. „Oni se penju na šest i pol sekundi. Neću. Htio bih se popeti na sedam i pol. A to je još uvijek dovoljno za mene. ”

On može učiniti mnogo stvari prije nego što se bori s nepopularnom disciplinom u Innsbrucku. Već u nedjelju obranio je naslov u poteškoćama, pokušao zlatni hattrick – osvojio je Svjetsko prvenstvo 2014. i 2016. godine.Zbog nesretnim slučajnost, međutim, dodao treću titulu.

Na kraju, iako nitko nije popeo veći od njega, a austrijski Jakob Schubert, međutim, Ondra imao isti rezultat izgubio zbog slabijeg učinka semifinálovému. „To je mjesto gdje sam se to protaktizoval, nisam se zagrijati i sam imao suhu kožu”, požalila.

„Ali to nije njegova krivnja, nitko nije mogao pretpostaviti da je toliko jahača pred njim pasti tako nisko, a on će ići tako brzo, “rekao je glavni trener Tomáš Binter. Također zato što nije pronašao većih nedostataka na svom finalnom nastupu.Istodobno, znao je da je završio na izuzetno teškom položaju. “Ovaj potez bio je potpuni NLO”, pitao se njegova poteškoća.

To je odskočni kamen

fenomenalni sportaš u balvaniranju pripada apsolutnoj eliti, ali brani srebro na prvenstvu u ovoj disciplini. Ondra je prvo mjesto koje je zauzelo poteškoće i gromade s kojom može uspjeti na Olimpijskim igrama usprkos nepovoljnom formatu.

„Ako pobijedim, male su šanse da neću osvojiti zlato. Zajedno se izračunava najniži proizvod plasmana “, kaže on. Bolje je izvrsno se istaknuti u dvije discipline nego biti čvrst u tri. 1x1x40 je manji od 8x8x8. I pobjeđuje najniži proizvod.Ondra prepoznaje kako teorija funkcionira u praksi.

Springboard. Ondra je odabrao stilski riječi kako bi imenovao početak olimpijske misije. Uostalom, prvenstvo u penjanju traje samo dva kilometra od legendarnog Bergisela, gdje već skoro sto godina skaču sa skijaškim skokovima. I dječji san. “Sanjao sam kao dijete penjati se na Olimpijske igre”, kaže. Tu i tamo se sjeća tokijskog izazova. “Sada živim prvenstvo, ali to imam u zadnjoj glavi.”