Leeds očekuje presudu Nigel Gibbs nakon što Lucy Ward osvoji slučaj zbog nepravednog otkaza

Leeds United očekuje presudu zbog navodnog slučaja nezakonitog otkaza kojeg je donio bivši pomoćnik ureda Nigela Gibbsa, a za koje se smatra da su izdana još dva zahtjeva za tribunalu za zapošljavanje, najnovije u nizu spornih odstupanja od kluba pod vlasništvo Massimo Cellino. To uključuje slučaj koji je rezultiralo osuđujućim sudom u srijedu kako je Leeds nepravedno odbacila i spolno diskriminirala protiv bivšeg časnika za socijalnu skrb Lucy Ward. Cellino, koji je ukrao pet upravitelja otkako je kupio kontrolni udio u klub u 2014. godini, pronašao je sudac u tribunalu za zapošljavanje Leeds, Stephen Keevash, koji je bio iza Wardovog nepoštenog otkaza.Ward, bivši nogometaš Engleske ispod 21 godine i voditelj obrazovanja i socijalne skrbi na Akademiji Leeds već 11 godina, rekao je tribunalu kako je osjećala da je “tretirana kao meso” na način na koji je prošle godine otpušten. Sam Cellino zabranjen je prošlog listopada od vlasnika ili direktora kluba po drugi put, nakon osude za kazneno djelo porezne utaje poreza u Italiji, ali mu je dopušteno da ostane na toj šest mjeseci, u tijeku saslušanje njegove žalbe protiv zabrane. Dokaz je dokazao Wardov slučaj da je Cellino želio da je otpušta jer je bila partner menadžera Neil Redfearn, kojeg Cellino otpada, pa su, kao što je to rekao jedan svjedok, došli kao “par”.Međutim, tribunal je čuo da je Adam Pearson, a zatim ravnatelj kluba, stavio Warda u stegovni postupak koji je Wardova odvjetnica Nick Randall QC nazvao “šamom”. Leeds je tvrdio da je Ward otpušten nakon ovaj disciplinski postupak za odlazak bez dopuštenja Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kanadi prošle godine kao komentator BBC-a. Ward je oslobođen nakon što je opisala kao “noćnu moru 10 mjeseci za mene i moju obitelj”, nakon što je tribunal čuo da joj je zapravo dopušteno komentirati turnir, a to je učinilo ranije.Pearson, bivši komercijalni direktor u Leedsu, koji je napustio mjesto predsjednika Hull Cityja i trenutno je vlasnik Hull FC kluba ragbi liga, pronađen je kao da nije bio “vjerodostojan ili pouzdan” u svojim dokazima o njegovom otpuštanju Warda.

Za Leeds je utvrđeno da su prekršili pet odijeljenih dijelova Acasovog kodeksa ponašanja za stegovne postupke, a njezin odvjetnik Richard Cramer izjavio je da će tražiti dopušteno povećanje šteta od 25% za to.Randall, njezin odvjetnik, kritizirao je Cellino zbog toga što nije osobno dokazao, unatoč “glavnoj optužbi” koju je izašao za njom i seksističkim stavovima, uključujući i Wardovo svjedočenje koje je Cellino rekao Garyju Cooperu, predsjedniku Leeds Ladies FC-a: “Nogomet nema mjesta za žene; oni bi trebali biti u spavaćoj sobi ili kozmetičari. “

Leeds je izjavio u četvrtak:” Mr Cellino kategorično poriče izjavu…i želi jasno reći da takva izjava ne predstavlja svoje stajalište U emocionalnoj izjavi Ward je rekao: “Proveo sam 17 godina izgradnju izvrsne reputacije u nogometu da bi sve to bilo uništeno od strane trenutnog vlasništva nad ovim No, još uvijek se ne podnosi nikakav prigovor nogometnom savezu o Cellinoovom navodnom seksizmu, a FA ne provodi istragu.Podrazumijeva se da su broj ljudi prekinuli Leeds nakon što je Cellino preuzeo, jer je nastojao utvrditi gubitke od oko 1 milijun funti mjesečno. Također je ukrao upravitelja koji je naslijedio, Brian McDermott, a zatim imenovao i otpustio Dave Hockaday, Darko Milanica, Redfearn i Uwe Rösler prije zapošljavanja trenutnog menadžera Steve Evans. Nekoliko je zaposlenika poznato da je provodio financijska naselja ili je ušao u arbitražni postupak s klubom, uključujući Matt Pears, fitness trenera i Junior Lewis, pomoćnik Hockadayja.

Gibbs, bivši nogometaš i trener Watford koji je bio pomoćnik menadžera u Leedsu s McDermottom, nakon što su zajedno radili na nekoliko godina u Readingu, tvrdio je pogrešno i konstruktivno otpuštanje zbog načina na koji tvrdi da je bio tretiran prije nego što je ostavio ostavku na Elland Roadu u kolovozu 2014.Cellino je dao dokaze u tom slučaju, koji se u ožujku čuo u registru četvrti Chester.

Osnovu Gibbsove tvrdnje podrazumijeva se da nakon što je McDermott otišao, Gibbsove dužnosti i status u klubu smanjio se ispod ugovorne dužnosti voditelja pomoćnog tima. Istaknute dokaze sadržavale su tvrdnje koje su mu bile obaviještene putem e-pošte kako bi imale daljnje veze s prvim timom, dobio je stari trening kit umjesto te sezone i bio je isključen iz pretpristojne turneje po Italiji. Gibbs je shvaćen da je u svom dokazu rekao sudu da je Cellino u jednom razgovoru u tom razdoblju rekao da ode i počisti na terenu za vježbanje. Gibbs je podnio ostavku i, uz podršku Udruženja menadžera lige, tvrdio da je konstruktivno i nepravedno odbacen.Podrazumijeva se da je Cellino u svojim dokazima uskratio da je došlo do navodnog razgovora s Gibbsom i odbacio tvrdnje o pogrešnom i konstruktivnom otpuštanju. Dvije druge pritužbe podrazumijevaju se i podnesene u sudovima za zapošljavanje; još nije objavljeno tko je doveo ove slučajeve. Leeds nije odgovorio na niz pitanja o Wardu i Gibbsovim slučajevima i drugim tvrdnjama koje se tiču ​​tretmana zaposlenika pod Cellino.