Rostov rast u Rusiji emulira kako je Leicester City vjerojatno tražio naslov

Uska bijega od ispadanja jedne sezone, a zadivljujući naslov izaziva sljedeći. Ne samo Leicester City koji slijedi tu posebnu skriptu. Gotovo 2.000 milja istočno od King Power stadiona, Rostov se ne slaže s viškom na vrhu ruske Premier lige, usprkos skučenim financijskim problemima koji su doveli do nekih sugeriše da bi to doslovno moglo biti pobjeda ili poprsje. Subotnja pobjeda 2: 0 protiv Spartak Moskve, koja ima rekordnih devet ruskih naslova, nije bila lijepa, ali je bila učinkovita, kao što je to često bio slučaj Rostov.Dva konačna gola – jedan iz slobodnog udarca, jedan na pultu – dosta dugih kuglica i peti uzastopni čisti list znači da su Rostov jasan i osam utakmica.

Gdje Leicester ima Claudio Ranieri Rostov ima Kurban Berdyev, pobožnog muslimana koji drži molitvene zrnce na konferencijama.

Obično muškarac koji je davao javne emisije, Berdyev je skočio i probio zrak kad Rostov je prošli mjesec pobijedio glavnog protivnika CSKA Moskve 2-0, ali se uskoro vratio uobičajenom samom sebe. “Zahtjev za nama bio je igrati s maksimalnom disciplinom i ispravno izvršavati prijelaze.Uz iznimku nekoliko incidenata, sve je bilo za nas “, bio je njegova suha presuda u toj igri. Berdyev je prethodno osvojio dva ruska naslova s ​​Rubinom Kazanom i Rostovom sada ima pet bivših Rubinovih igrača, uključujući i cilj muškarac Aleksandar Bukharov, velika fizička prisutnost koja je sastavni dio Rostovog grubog stila. Ali uspjeh ove sezone i potencijalni prvi naslov slijede kampanju u kojoj je Rostov prešao iz katastrofe u katastrofu, preživjeli samo u ispadanju reprodukcije.Klub je započeo u sezoni 2014. -15. Borbi protiv pravne bitke protiv isključenja iz Europa lige nakon što je ruska nogometna unija rekla da su igrači nepropisno isplaćeni iz državnog mirovinskog fonda.

Osvajanjem mjesta Europa Liga žalba nije učinila mnogo dobro jer su Rostov odmah izbacili iz konkurencije. Tada je bio slučaj Igor Gamule, Berdjevjevog prethodnika koji je suspendiran nakon što je izjavio da klub ima “dovoljno tamnih kožnih igrača” i da neće potpisati drugu. U međuvremenu, Rostov se približio financijskom ponoru. Klub je u vlasništvu regionalne vlade, čiji su fondovi opterećeni ruskom recesijom i potrebom da se izbjeglice izbace iz sukoba u obližnjoj istočnoj Ukrajini.Do listopada 2015. situacija je bila dovoljno ozbiljna da neki djelatnici kluba prijete štrajku. Rostov je zalupio sponzorskim prihodom duhanskog tajkuna Ivanom Savvidijem, ali njihova budućnost nakon ove sezone ostaje neizvjesna. Pobjeda lige može biti manje važna od unosne kvalifikacije Lige prvaka koja dolazi s njom. No, na duži rok, budućnost obećava Rostovu, s novim stadionom koji je izgrađen za Svjetsko prvenstvo kako bi zamijenio svoj ogromni 16.000 mjesta Olimp-2 Stadion. Pinterest Trener FC Rostova, Kurban Berdyev, kaže da nema ciljeva za svoju stranu, koji su trenutno na vrhu tablice. Fotografija: Nikolaj Aleksandrov / AP

Rostov je trenutno stanje ekstremno, ali je i dio šire financijske slabosti u ruskom nogometu.S gospodarstvom koje se bori pod međunarodnim sankcijama i niskim cijenama nafte, nogomet je postao teret mnogim državnim tvrtkama, oligarhama i regionalnim vladama koje financiraju vrhunske ruske klubove. Neki klubovi, kao što je Dynamo Moscow, pod Uefa sankcijama za prošle prekomjerne troškove. Kuban Krasnodar, igrač Europa lige prije dvije sezone, igrači su prijetili bojkotiraju utakmice na neplaćene plaće. Ruski obično dominantni dvojac Zenit St Petersburg i CSKA Moskva bili su prisiljeni gledati kako kineske momčadi igraju igrače koji će u prošlosti biti glavni ruski transferi.Kremlj želi smanjiti potrošnju na Svjetskom prvenstvu 2018, sjeckanje hotela i skupi novi centar za emitiranje iz proračuna.

U uskoj financijskim vremenima, dugoročni planovi su uklonjeni i ruski nogomet postaje sve usredotočeniji na sljedećoj igri. Ali to je u redu za Rostov. “Nitko nije postavio nikakve ciljeve za ekipu”, rekao je Berdyev prošlog mjeseca. “Idemo od igre do igre. Znajući naše financijske probleme, kako ste mogli postaviti ozbiljne ciljeve? “