Ravnatelj ruskog olimpijskog odbora Unibet pada

Šef Olimpijskog odbora Rusije, Aleksandar Zhukov, korača se, u najvećoj promjeni na vrhu ruskog sporta nakon što je dopingski skandal doveo do sportaša na stazi i terenu koji su bili isključeni iz Rio Igara.

Predsjednik Vladimir Putin kazao je kako mu je Zhukov rekao da želi napustiti ulogu kako bi se mogao usredotočiti na svoj drugi posao kao prvog zamjenika Unibet govornika u donjoj kući parlamenta. Wada se boji za budućnost, budući da su glavni olimpijski premijeri usmjereni na rusku zabranu u Rio 2016 Opširnije

“Ovo je bez sumnje prava stvar, potpuno ga podržavamo”, izjavio je Putin u utorak, dodajući kako je “učinio mnogo za sport i nadam se da će učiniti više još uvijek “. Zhukov je dobio zadatak pokušati uvjeriti Međunarodni olimpijski odbor da ne zabrani Rusiju isključivo iz Igara Rija, unatoč uvredljivim izvješćima Svjetske agencije za borbu protiv dopinga, koja je otkrila široko rasprostranjeno varanje koje sponzorira država.Njegova nisko-ključni stil iza kulisa Unibet bio je u suprotnosti s snažnim pristupom ministra sporta Viteza Mutka koji je poznat po emocionalnim eksplozijama. Rusiju je na kraju dopušteno poslati sportaše u većini sportova tko je zamijenio Žukov, igra ključnu ulogu u pokušaju očuvanja ugleda Rusije i ozdravljenja odnosa sa širim Olimpijskim pokretom – važan prioritet za zemlja koja vidi sportski uspjeh kao simbol svoje moći i svjetskog stanja.

Ruski dužnosnici nisu uspostavili vezu između Žukovovog odlaska i optužbi za doping. “U većini slučajeva, oni su bili sastavljeni i neutemeljeni, kako bi potpuno diskreditirali ruski sport”, rekao je Mikhail Mamiashvili, predsjednik Ruske Federacije Hrvata. Zhukov, saveznički putin i bivši zamjenik premijera ministar je predsjednik Ruskog olimpijskog Unibet odbora od 2010. godine, a bio je predsjednik Organizacijskog odbora za Zimske olimpijske igre 2014. godine u južnom odmaralištu Sočije.

Rusija je na Igrama prodala 50 milijardi dolara, prestižni projekt za Putina, i završio na vrhu tablice medalja.No, izvješće koje je ove godine predloženo za Wadu opisao je kako su, u tajnoj noćnoj operaciji, pozitivni uzorci sportaša koji su varali bili izbačeni iz laboratorija kroz rupu izbušenu u zidu, a zatim zamijenili čistim uzorcima.

Rusija je priznala da postoje nedostaci u svojim anti-doping operacijama, ali Žukov je bio među onima koji su tvrdili da je nepravedno izdvojeno zbog kazne zbog Unibet političkih razloga dok je doping od strane drugih zemalja zanemaren.

Žukov je brzo porastao u redovima Međunarodnog olimpijskog odbora koji ga je ove godine imenovao na utjecajnu ulogu čelnika komisije koja je nadgledala pripremu Pekinga za domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022.