Prosvjedi dovode u pitanje trebaju igrati nacionalne himne na sportskim događajima

Na trenutak, čak i Jeremy Corbyn osjetio bi želju da se izravno i upasti u neku malu stranu zemlju. Donald Trump vjerojatno bi se spalio na licu mjesta. Golf je golf, jedno je gotovo zajamčeno: niti jedan član tima američke Ryder kupa neće slijediti primjer koji je prošli tjedan postavio američka nogometna zvijezda Colin Kaepernick , koji je ljutio mnoge svoje sunarodnjake odbijajući ustajati za vrijeme nastupa himne prije nego što je njegov tim, San Francisco 49ers, započeo svoju posljednju sezonu u San Diegu. Umjesto da stoji na pozornosti, Kaepernick je odlučio kleknuti. U ranijem sezonskom susretu protiv Green Bay Packersa, Kaepernick je samo ostao na svom mjestu, dok su prkosne riječi Francis Scott Key bile pjevane u njihovu poznatu melodiju.Odluka da se spusti na koljeno privukao je oštru pozornost na njegovu gestu, koja je prosvjedovala protiv broja crnaca koji trenutno umiru u SAD-u pred policijom. Kaepernick, četvrt mješovite rase i dano je za usvajanje bijelom paru ubrzo nakon rođenja prije 28 godina. U srednjoj školi i koledžu pokazao se kao darovit u bejzbolu i košarci, kao i na američkom nogometu, te se pridružio 49ersima 2011. godine, počevši od svoje prve utakmice sljedeće godine.U 2014. potpisao je šestogodišnje produljenje ugovora, potencijalno vrijednih 126 milijuna dolara. Sjedio je za himnu prije igre Green Bay, rekao je nakon toga, jer: “Neću ustati da pokaže ponos u zastavi za zemlju koja tlači crnce i ljude boje. “Objasnio je svoju odluku da kleči u San Diegu objašnjavajući kako želi pokazati poštovanje prema američkoj vojsci dok još uvijek podnosi svoj prosvjed.

Reakcija je miješana. Dok su neki obožavatelji spalili Kaepernick replika dresove, drugi su ih učinili najboljim artiklima u online trgovini NFL-a. Ljudi u sportu opisuju ga kao “izdajicu” i “neugodnost”.Od 49. i NFL-a došli su izjave koje su ponovile značenje himne, ali i potvrđuju pravo pojedinih igrača da ne staju. Wondington Duh je dao obožavatelje Megan Rapinoe zaustavljajući svoj himni prosvjed Opširnije

Megan Rapinoe, Američka nogometna reprezentacija sa 115 člana, pokazala je svoju potporu klečeći prije utakmice između njezinog kluba liga, Seattle Reign i Chicago Fire u nedjelju.No, Washington Spirit, još jedan klub Nacionalne ženske nogometne lige, odgovorio je igranjem himne prije dolaska timova na terenu na sljedeću utakmicu kako bi rekli, kako bi izbjegli dopuštanje bilo kome da “oteti ovu tradiciju koja toliko znači milijunima Amerikanci “. Cornell William Brooks, predsjednik Nacionalne udruge za unapređenje obojene osobe, izjavio je da neće biti” potezati “usporediti Kaepernick s Rosa Parks, čije odbijanje odustajanja njezino sjedište bijelom putniku na autobusu u Montgomeryju, Alabama 1955. godine, dala je vitalni poticaj pokretu za građanska prava.Tada je došao predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama, koji je govorio o Kaepernicku “ostvarivanju njegovih ustavnih prava”, dodajući: “Mislim da se brine o nekim stvarnim, legitimnim pitanjima o kojima treba govoriti.”

Igranje himni prije sportskih događaja moćna je tradicija u Americi, gdje se čini da je započela početkom dana baseball sezone 1897. godine, postupno zahvaćajući narednih nekoliko desetljeća.

U Velikoj Britaniji čujemo himne prije međunarodnih rugby i nogometnih utakmica, i to prije svih Major League Baseball, košarka, NFL, hokej na ledu i nogometne utakmice, kao i prije Indy 500 i svake Nascar utrke. , koja je izgledala započela 1905. godine, kada je kapetan XV. Walesa, Teddy Morgan, odgovorio na turneju All Blacks ‘haka vodeći publiku u Hen Wlad Fy Nhadau.Odustati od navike sada će biti olakšanje onim igračima čije usne se ne kreću čak ni kad se na njihovu licu pomiče TV kamera, ali bi to moglo oduzeti gledateljima užitka urlikanja zajedno s krvožednom Marseillaiseom, napomenuvši nastavak Xhosa / Afrikaanskom suprotstavljanju Južne Afrike Nkosi Sikelel ‘iAfrika i Die Stem, te se nasmijavao sjaju komične opere Il Canto degli Italiani sa svojom prevelikom i lažnom završetkom. Korištenje himni se mijenja s vremenom. Neki od nas se sjećaju doba kada se očekivalo da će kino gledateljima ostati i zastupati Boga Spasiti kraljicu nakon završne večeri (sjetivši se da je u to vrijeme filmski završni film trajala samo nekoliko sekundi, a ne nekoliko minuta).To je nestalo 1960-ih, kao i navika da je uključi na kraju dana prijenosa BBC televizije. Marshall odbija odstupiti od himne: “Ja sam protiv društvene nepravde” Pročitaj više

Igranje himne za pobjednike na međunarodnim natjecanjima – primjerice, na Olimpijskim igrama ili pri Grand Prixu Formule – čini se relativno bezopasnim, iako su glavni turniri u golfu i tenisu prilično dobro bez njih. Često se čini da je dio procesa stvaranja bliže identifikacije između sporta i vojske.Tamo gdje američki organizacijski odbor Ryder Cup surađuje s njihovim pilotima borbenih zrakoplova, RFU se vratio vojnicima koji su se nedavno vratili iz stranih ratova kako bi podigli zastave u Twickenhamu. Ali možda je vrijedno podržavati zadržavanje himni na sportskih i drugih događaja jednostavno kako bi pružila platformu za nenasilni prosvjed. Kao što je Obama rekao, Kaepernickova gesta u potrazi za kampanjom Black Lives Matter bila je u tradiciji crne moći Salute koju su Tommie Smith i John Carlos objavili na olimpijskom postolju u Mexico Cityju 1968. godine, podržan od strane čovjeka koji je završio među njima u 200m final, Peter Norman iz Australije. U prirodi stvari, takvi prosvjedi moraju doći uglavnom s jedne strane političkog spektra.Uostalom, niti jedan Ukipper ni član francuskog Front Nationala, vjerojatno neće poremetiti Boga Spasiti Kraljicu ili Marseillaise. Kao i za tri tjedna, niti jedan golfer koji nosi američki tim blazer, predstavnik jednog od najuglednijih i samo-zaštitnih kasti na planetu, okrenut će leđa onim bučnim F-18-ima.