Neznatne novčane kazne i riječi bez kralježnice pomogle su stvoriti otrov u Sofiji

Taksist se glasno zapitao zašto sofijska policija nije spriječila u crno odjevenu kohortu bugarskih ultrasa da uđu na stadion, istu onu čvrsto povezanu grupu koja će kasnije (činilo se) ponuditi salute u nacističkom stilu – kao oni koji znam da su znali da hoće. Umjesto toga, policija je ispratila ultrase unutra. Jordan Henderson kaže da je Engleska htjela natjerati rasističke navijače da “trpe” Pročitajte više

Taksist je izrazio vrlo kratko mišljenje o Borislavu Mihaylovu, očaranom bugarskom predsjedniku FA koji je bio toliko uvrijeđen u četvrtak sugestijama da bi se ono što se dogodilo na bugarskom nacionalnom stadionu doista moglo dogoditi na bugarskom nacionalnom stadionu.

Napokon je taksist rekao da je ipak volio gledati Englesku jer “oni igraju nogomet”. I dalje je bio lugubijan i nenasmijan.Nakon duboko depresivne noći u Sofiji, izgledao je, otprilike 20 minuta, najneočekivano dopadljivim taksistom na svijetu.

To je Venov dijagram koji su neki u Engleskoj imali poteškoća u slijeđenju, ali matematika nije ‘ t teško. Neki od gomile na stadionu Vasil Levski bili su rasisti. Nisu svi Bugari rasisti. I da, prije nego što čvrsto stisnemo biser, dokazi sugeriraju da nisu svi rasisti koji su gledali Englesku kako bije bijednu Bugarsku sa 6: 0 bili Bugari.

“Tko je stavio loptu u mrežu rasista? Super Raheem Sterling ”, pjevali su navijači Engleske. Poučno je pogledati strijelce Engleske. Sterling je rasno napadnut – čovjek koji je govorio rasističke stvari – doslovno ga je udario u nogu ispred stadiona Etihad u Manchesteru.Ross Barkley, koji ima nigerijsko nasljeđe, opisan je kao “gorila” u kolumni u najpopularnijim engleskim dnevnim novinama. Marcus Rashford, koji je postigao otvarač, ove je sezone rasno zlostavljan na engleskim društvenim mrežama zbog promašenog penala.

Trebala bi imati određenu zabludu da se sugerira da ovaj problem postoji samo drugdje. Ali ovo nije Engleska protiv Bugarske: rasističko isključenje. To nije igra s nultom svotom, nogometna utakmica koju morate pokušati “pobijediti”. Prihvatljivo je tražiti promjene ako u zemlji u kojoj živite postoje i rasistički raspoloženi ljudi. Osudi nasilnu ksenofobiju na europskim gradskim trgovima. Osuđujte i pokazivanje performativnog fašizma naših sugrađana Europe.Na sve strane ima, tužno reći, gubitnika. Bugarski nogometni predsjednik dao je ostavku nakon rasističkog zlostavljanja u igri Engleske Pročitajte više

U međuvremenu je taksist u Sofiji volio Englesku jer su igrali nogomet. Osjećao se poput odgovarajuće točke. Toliko je pitanja koja proizlaze iz debakla u ponedjeljak navečer. Sada će fokus biti na praktičnim pitanjima kažnjavanja i uprave. Uefa je povijesno kriva za ove scene. Sitne novčane kazne i riječi bez kralježnice doveli su nas ovdje, do mjesta gdje se ta mržnja sada može masovno izražavati na televizijskom događaju Uefe.

Prosječna kazna za incident rasizma na stadionu iznosi oko 45.000 funti. Jeftinije je platiti nego uredno policiju. Na kraju kojeg je Uefa rasistima dala platformu, cijelo vrijeme propovedajući mučno, o poštovanju, jedinstvu i svemu ostalom.Facebook Twitter Pinterest Marcus Rashford postiže prvi pogodak Engleske nakon sedam minuta u Sofiji. Fotografija: Eddie Keogh za FA / Shutterstock

Sve to vodi izravno do zanimljivijeg pitanja. Je li Engleska imala pravo ostati na terenu? Je li to bila ispravna odluka da se igra kroz zlostavljanje drugog poluvremena?

Prije ove utakmice bilo je nejasnih govora da će Engleska prkositi Uefinom protokolu u tri koraka. U slučaju da jesu, ali na drugi način. Umjesto da ulože prigovor koji je mogao aktivirati 2. korak: Walk-Off, oni su ga proigrali i to s veličanstvenom smirenošću.

Činilo se kao potpuno ispravan postupak. Komentari Garetha Southgatea da je Sterlingu smetalo što je zamijenjen hat-trickom bili su lijepo istaknuti.Lokalnom snimatelju koji je promrmljao “odjebi” dok je Southgate napuštao svoju ravnomjernu konferenciju za tisak, bio je to savršen preventivni odgovor. Gareth Southgate i Engleska uzimaju snage iz odvratnog iskustva iz Sofije | David Hytner Pročitajte više

Uefa protokol način je formaliziranja odgovora na ovaj problem. Noću se to činilo kao blagi apsurd, pokušaj upravljanja emocionalno nabijenom, krajnje različitom situacijom, kako bi se diktiralo kako žrtva treba reagirati u ovom trenutku.

Kako to ocrtavate? Izolirano pjevanje jednog čovjeka neprihvatljivo je prijeđena crta drugog čovjeka.I dok oni mogu kontrolirati brendiranje događaja, Uefa zaista ne može reći što jest, a što nije ispravan emocionalni odgovor na opivanje majmuna ili agresivno raspoređene fašističke slike.

To će zasigurno uzeti danak. na zlostavljane igrače, nešto što bi moglo biti vrijedno imati na umu tijekom sljedećih nekoliko tjedana. Ali ovo se osjećalo poput veličanstvenog prkosa. Možda se ne osjeća uvijek tako. Nema sumnje da će biti vremena kad se odlazak čini ispravnim. Ali poanta je u tome da igrači moraju slobodno odlučivati ​​sami, ne vezujući se za škripave diktate upravnog tijela papirnatog tigra.

U Sofiji je Engleska boravila i bila nemilosrdno dobra. Vezni red s tri muškarca vratio je čvrstoću, iako protiv bijednih protivnika.Cilj Rashforda bio je zapanjujući, napravljen je piruetom koja je Georgija Pašova poslala preko reklame, sa stadiona, dvostrukim kolovozom, do linije metroa 2 i punih pet stajališta do Sofijskog muzeja umjetnosti, sve vrijeme razmišljajući sam sebi nejasno da nešto mora učiniti.

Barkley je imao divnu, vozačku igru. Harry Kane je više bio broj 10, a ne broj 9, ali nastupio je kao kreativno središte Engleske. A Engleska će sada napredovati na turniru Uefe sljedeće godine, gdje će veća pozornica ove probleme vjerojatno držati u javnosti.

Uefa se sada može tome pozabaviti suspendiranjem Bugarske sa svojih natjecanja, kako bi trebalo, ali prilično očito neće, dijelom i zbog straha od presedana koji bi ovo stvorio. Ali problem će se vratiti.Kad se to dogodi, Engleska će opet biti slobodna da napusti teren ili da ostane kako igrači žele. U Sofiji se njihov odgovor, tako smiren, tako asertivan, osjećao kao jedina nota veselja u mračnoj, zastrašujućoj noći.