“Nema pojma kamo odlazi novac”: Fifa je pozvala da pomogne ženama nogometašima Somalije

Shaima Mohamed, koja je gotovo sama zastupala cilj ženskog nogometa u jednoj od najhitnijih nacija na svijetu, rekla je za Guardian: “Nemam pojma kamo odlazi novac.”

Svaka nacionalna federacija ima pravo na novac od Fife, pri čemu je 100.000 dolara od 500.000 dolara dostupnih za operativne troškove ograđeno za ženski nogomet, dok je dodatni novac dostupan za putovanja na ženske turnire i za posebne projekte vezane za ženski nogomet.Somalijska federacija nije odgovorila na zahtjeve za komentar.Predsjednik FA Afganistana negira optužbe za seksualno i fizičko zlostavljanje Pročitajte više

Mohamed vjeruje da članovi federacije ne žele podržati žensku igru ​​jer se boje ekstremista koji se tome protive. “[Oni] bi sjeli i razgovarali o tome i mislim da su uplašeni za svoje živote”, rekla je. “Ali oni su također odgovorni za pomaganje Fifinoj viziji ženskog nogometa.”

Odjel za ženski nogomet pri somalijskom FA -u zapravo je neaktivan. Mohamed je rekao da joj je federacija dala službeni naslov, ali je odbio njezin zahtjev za ured, opremu i teren za iznajmljivanje za obuku.Djevojke i žene nastavljaju igrati, osobito na akademiji Golden Club u Mogadishu, koju je Mohamed osnovao i vodi.

“Prikupljamo sredstva za podršku timovima”, rekla je. “Radimo kampanje na društvenim mrežama. Dobivamo doprinose od zajednice, ali nemamo određeni proračun koji nam stiže svake godine. Nemam pojma kamo ide novac. Nemam pojma je li federacija poslala detalje o mojoj ulozi i podatke Fifi.Trebamo službeno priznanje za ženski nogomet u Somaliji. ”

Pozvala je Fifu da se umeša.” Trebali bi učiniti više kako bi osigurali da dobivamo financijska sredstva “, rekla je. “Fifa mora učiniti veću odgovornost sa svakim savezom u Africi kako bi provjerila troše li se ženska sredstva na ženski nogomet ili nešto drugo.

“ Fifa bi također mogla učiniti više poboljšavajući izravnu komunikaciju s odjelom ženskog nogometa .Razumijem da savez ne može učiniti mnogo za ženski odjel jer su uplašeni za svoje živote, ali mogu nam dati malu podršku dok ne stanemo na noge jer smo spremni riskirati i spremni smo se boriti za ono što želimo. ”

Izvor iz Fife rekao je za Guardian da je upoznat s problemima i da će uložiti napore da se sastane s Mohamedom kako bi razgovarali o situaciji.

” Mali iznos sredstava SFF-a Forward fondovi korišteni su u ciklusu 2016-18 za ženski nogomet i žensko suđenje u regiji ”, rekla je Fifa. “No očekujemo da će se nova obveza u novoj godini posvetiti posvećenom projektu Forward za ženski nogomet. Također razumijemo da će SFF imenovati novi tim za unaprjeđenje ženskog nogometa u Somaliji.U tu svrhu, FIFA -in Ured za regionalni razvoj u Addis Abebi uskoro će se sastati sa SFF -om kako bi razgovarali o planovima SFF -a. ”

Rečeno je da je globalna predanost ženskom i djevojačkom nogometu pokazana povećanjem od 20% njegov Fond za razvoj za razdoblje 2019.-2022. do 6 milijuna USD, koji uključuje “ukupno ulaganje od najmanje 150.000 USD godišnje po udruzi članici posvećeno isključivo razvoju ženskog nogometa”, uz financijska sredstva dostupna putem infrastrukture i proračuna za putovanja. Igrači akademije na Facebook Twitter Pinterest Golden Club. ‘Koristimo nogomet za borbu protiv ranih brakova i za prava žena u društvu’, rekla je Shaima Mohamed.Fotografija: Mohamed Abdiwahab/AFP/Getty Images

Mohamedove frustracije su obuhvaćene nakon što je Golden Club pozvan da pošalje tim na Kup ljudskih prava u Južnoj Africi prošlog mjeseca za predstavljanje Somalije. “Nismo uspjeli jer nam je nedostajala financijska podrška i od saveza, gdje ženski odjel nije aktivan, i od vlade. Mjesecima smo trenirali kako bismo se pripremili za kup. Bili smo tako razočarani. Diskriminacija nas koči. ”

Mohamed, koja je odrasla u Keniji, bori se za uspostavu ženskog nogometa u Somaliji od preseljenja 2015. godine, sa 19 godina.„ Nije bilo žena koje su igrale nogomet, pa sam odlučila da formiram grupu s kojom bih mogla svirati ”, rekla je. “To je postala organizacija.Morao sam otvoriti akademiju kako bi se više djevojaka moglo inspirirati i osnažiti. ”

Početni pristupi podršci Somalskoj FA bili su obećavajući. “U početku mi je predsjednik saveza poželio dobrodošlicu. Odveo me na simpozij afričkog nogometa o ženskom nogometu u Maroko ranije 2018. To je bio prvi put da je žena iz Somalije prisustvovala takvoj konferenciji. ”

Po povratku kaže da su se stvari promijenile:” Ja dobila službeno zvanje voditeljice ženskog odjela.Tražio sam ured, opremu, mjesto za rad, ali predsjednica mi je rekla da se fokusiram na akademiju dok se ljudi ne naviknu na to što radim.2019, groznica Svjetskog prvenstva No 2: Engleska i Škotska idu na slavu u Francusku | Louise Taylor Pročitaj više

“Opet sam mu prišao i zatražio teren za obuku djevojaka jer ženama nedostaje terena ili stadiona. Zamolio sam ga da nam da vremena za obuku, a on je rekao da zemlja nije dovoljno sigurna te je rekao da bismo trebali iznajmiti još jedno polje i oni će to platiti, osim što to nije potrajalo.Osjećalo se kao da nam ne žele pružiti pomoć. ”

Golden Club nastavlja napredovati unatoč poteškoćama. “Postoji mnogo mladih djevojaka koje su toliko talentirane, ali može im biti teško jer nemaju samopouzdanja da izađu i igraju nogomet jer se boje društva. Nakon što sam osnovala prvi ženski nogometni klub u Somaliji, naučila sam da nogomet može odigrati važnu ulogu u pomaganju ženama i djevojčicama u izgradnji samopouzdanja. ”

Građanski rat i prisutnost skupina kao što su Shabaab je nanio štetu i muškom nogometu. “Ekstremisti nisu dopuštali muškarcima da igraju nogomet. Ponekad su se igrali na tribalizam – jedno pleme igralo bi drugo.Sada su mladi angažirani, postoje lige, pa su čak i počeli sudjelovati na međunarodnim turnirima. ”

Ono što Mohameda tjera je strast prema igri i odlučnost učiniti nešto pozitivno za djevojke koje joj se obrate. “Ali ne mogu ni ponuditi financijsku potporu u svom gradu, a kamoli otići u drugu regiju. Promjena koju moramo napraviti je da nam trebaju tereni koji će biti sigurni za djevojčice, a nama je potrebna svijest.

„Ženski nogomet je više od sporta. Nogomet koristimo za borbu protiv ranog braka i za prava žena u društvu. Ovo je važno za toliko djevojaka i žena u Somaliji. Borim se za njihovu budućnost i nikada neću odustati. ”Razgovor