Manchester City mogao bi se suočiti sa zabranom Lige prvaka nakon istrage Uefa FFP-a

Manchester Cityju mogao bi biti zabranjen nastup u Ligi prvaka, možda već sljedeće sezone, jer se čini da će Uefa poduzeti snažne akcije ukoliko se utvrdi da je klub prekršio pravila financijskog fair playa (FFP). Neovisna istraga upravnog tijela europskog nogometa o ponašanju Cityja nedavno je otvorena nakon što je hak Football Leaks objavio informacije i objavio ih u njemačkom časopisu Der Spiegel, a navodno je Grad sponzorskim ugovorima zaobišao pravila o tome koliko novca vlasnici mogu staviti u klub .

Na sastanku izvršnog odbora Uefe u Dublinu, predsjednik Aleksander Čeferin opisao je istragu kao “konkretan slučaj” i obećao ishod “vrlo brzo”.Dužnosnici Uefe vjeruju da je ugrožena cjelovitost jednog od ključnih pravila organizacije i da su sportske sankcije jedini prikladan odgovor ako se utvrdi da ih je Grad prekršio. Prvaci Premier lige prethodno su kažnjeni s 49 milijuna funti zbog kršenja FFP-a 2014. godine, ali su izbjegli strožu kaznu i naknadno smanjili novčanu kaznu na 18 milijuna funti nakon poštivanja operativnih i financijskih mjera dogovorenih kao dio kazne.

Mejlovi objavljeni u sklopu otkrića Football Leaksa, međutim, sugeriraju da su gradske akcije bile dublje i raširenije nego što se u početku mislilo.

U jednoj prepisci Jorge Chumillas, glavni financijski direktor Cityja, otkriva da je očito sponzorski ugovor Etihad Airlinesa, vrijedan 68 milijuna funti za klub, zapravo su vlasnici kluba, Abu Dhabi United Group (ADUG), izravno platili Cityju.

Der Spiegel je također tvrdio da kako se City počeo zabrinjavati zbog neispunjavanja FFP standarda, postavili su “zatvorenu petlju plaćanja” u kojoj je ADUG platio trećoj strani da Gradu plati za prava na slike svojim igračima.Interno poznat pod nazivom “Project Longbow”, navodno je za klub donosio prihode od 11 milijuna funti godišnje. Guardian nije vidio niti je mogao provjeriti dokumente koje je Der Spiegel koristio u svojim izvještajima. Petorica: prijavite se za našu besplatnu e-poštu o nogometu.

Grad je izdao dosljedan odgovor na sve tvrdnje Football-a. Leaks i Der Spiegel: „Nećemo davati komentare na vankontekstne materijale koji su navodno hakirani ili ukradeni od osoblja City Football Group i Manchester Cityja i povezanih ljudi. Pokušaj nanošenja štete ugledu kluba organiziran je i jasan. “