Katar spreman za ulazak u povijest na Azijskom kupu … ali svijet to ne gleda

To je tema kojoj se Fifa vratila, čak i ako je sam Zaljev atomizirao u proteklih osam godina, s prijedlogom da bi prošireni turnir od 42 momčadi mogao dovesti susjede Katara. Prozor prijenosa siječanj 2019.-svaki posao iz pet najboljih europskih liga Pročitajte više

Prošlog je mjeseca Blatterov nasljednik na mjestu predsjednika Fife, Gianni Infantino, najavio tijekom govora na – iz nekog razloga – forumu svjetskih lidera G20: „Nogomet nas može okupiti i učiniti svijet uspješnijim, obrazovanijim, jednakim, a možda čak i mirnim mjestom. ” Jedini razumni odgovor na koji je, naravno, sarnonski uzdignut niz obrva, stvarni ekvivalent emojija koji gladi bradu i zbunjuje lice.No, tada se nogomet oduvijek volio prodavati kao neopipljiva globalna sila zauvijek, za razliku od vrlo uspješne globalne sile za trgovinu, sponzorstvo i meku moć.

Iz označavanja Katara 2022. kao nedovoljnog nova granica ”do slavne„ lopte mira ”Sven-Görana Erikssona-plana koji podržava Fifa i koji je vidio Svena koji je putovao svijetom nabavljajući raznovrsne grupe u borbi za isti nogomet, čime je postignut, eh, svjetski mir-postoji opći dvostruki govor o sve složenijem mjestu nogometa u plimu geopolitike.

To je proces postavljen na najfascinantniji način na aktualnom Azijskom kupu. Turnir je već ušao u svoju završnicu. Japan je u ponedjeljak u prvom polufinalu pobijedio Iran sa 3: 0.U drugom, zakazanom za utorak u 18 sati po lokalnom vremenu, na stadionu Mohamed bin Zayed u Abu Dhabiju, Katar će se u drugom dijelu „Derbi blokade“ turnira suočiti s domaćinom, UAE.

Za Katar ovo predstavlja pravi nogometni napredak i udarac u prvo finale ovog natjecanja. No, osim nogometa, ovo je možda i trenutno najfascinantnije mjesto u kalendaru svjetskog nogometa, susret dviju najagresivnijih ekspanzionističkih država u ovom sportu-Manchester Cityja protiv Paris Saint-Germaina preko punomoćnika-i uvod u to kako Fifa, nogomet i Zaljev državna politika ostaje neopozivo zamršena.

Katar je, naravno, u stanju blokade UAE -a i njegovih neposrednih susjeda.Trenutni zastoj dosegao je najnižu razinu prošlog ljeta kada su Saudijci objavili planove za izgradnju rova ​​uz zajedničku granicu ispunjenu kanalizacijom, čime je Katar učinkovito pretvoren u otok odsječen od ostatka svijeta rijekom radioaktivnih ljudskih izlučevina. Brzo, Sven! Lopta mira!

Ništa od ovoga nije spriječilo da se trenutni turnir valja dovoljno dobro. Već je bio jedan derbi blokade-Katar je u grupnoj fazi pobijedio Saudijsku Arabiju 2-0. Uz neka uzvikivanja, igra je prošla bez zamjerke, iako je zabrinutost zbog nedostatka očite vatre i doista bilo kakvog ogromnog interesa javnosti.

Publika je bila pošteđena posredništva. Pet tisuća gledalo je Iran kako igra prvu utakmicu protiv Jemena u Bin Zayedu kapaciteta 40.000.Neki obožavatelji izvijestili su da su dužnosnici zatražili da se presele na mjesta izravno u skladu s TV kamerama, dok je bilo nepotvrđenih izvješća o masovnim dijeljenjima ulaznica.

Inače, kao regionalna suha trka za Katar 2022. godine – i potrošeno pri jednom uklanjanju – izgledalo je kao zabavan i povremeno iskričav turnir. Temperature su se upravljivo kretale između 25 i 30 stupnjeva.

Uspjeh katarskog tima doći će kao veliko olakšanje kući nakon niza mukotrpnih lažnih startova. Polufinalisti su bili moćna snaga protivnapada pod vodstvom bivšeg trenera Barcelone Félixa Sáncheza Basa, s pet pobjeda od pet, 12 postignutih golova i nijednim primljenim.

Više zabrinjava način na koji je ovo sve je nestalo uglavnom nezapaženo ispod europskog programa zimskih klubova na parnim kotačima.Kako sat odmiče, još uvijek nema rješenja za logistički problem onoga što se događa sa svim tim rasporedom nogometa tijekom zime Svjetskog prvenstva u zimi u studenom i prosincu 2022.

Ono što je sigurno je da će lige biti suspendirane. Emiteri će biti zbunjeni. Prihodi će biti prekinuti. Dogovori će se skratiti. Dok Fifa i Uefa nastavljaju svoju borbu za moć nad hiperlukrativnom budućnošću nogometa, sve to izgleda pomalo kao igra globalne moći-Jenga, s interesima i utjecajem naslaganima jedan na drugoga u nadmoćnoj strukturi.Njegova gravitacijska točka nastavit će se zadržavati nad Zaljevom, izvorom topline i svjetla koji privlači svaki dio modernog nogometnog svijeta u svoju orbitu.

Čak i dok se njegova reprezentacija borila do posljednja četiri , Katar je objavio slike užarenog Joséa Mourinha koji se vodi po napola izgrađenim mjestima Svjetskog prvenstva, a Mourinho se silno pokušavao nasmiješiti i izgledati zainteresiran, ali je umjesto toga podsjetio na bijesno ogorčenog maloljetnog sovjetskog despota koji je izvučen iz kreveta i prisiljen na oružje da nosi šlem i mršteći se nad planovima arhitekata u sklopu njegova dogovora o predsjedničkom zatočeništvu.

Istoga dana objavljeno je da će poznati borac za ljudska prava David Beckham svoje nogometne usluge pružati Saudijskoj Arabiji u sklopu saudijskog National Transformation Program, zabavna moćna predstava vrijedna 60 milijardi funti s glazbenim produkcijama u stilu Broadwaya, skupom kamiona čudovišta, trčanjem bikova u stilu Pamplone i “hologramskim nastupima mrtvih glazbenika”.

Kako stvari stoje, Fifa wil Sastat ću se u Riju u veljači kako bismo razgovarali o sljedećim koracima u njegovom četverogodišnjem ciklusu usmjerenom na Zaljev.Riječ je o konferenciji za koju su neki ranije sugerirali da bi rukovoditelji Uefe mogli bojkotirati Fifine planove za novo globalno natjecanje koje podržava Saudijska Arabija.

U međuvremenu, dok se Katar i UAE pripremaju za međusobnu borbu na terenu, predodžba o nogometu kao oruđu za koheziju, a ne samo o još jednom tepihu usred blokade i privatnih interesa i dalje izgleda pomalo zavaravajuće.