Kako sam dešifrirao Tihog svjedoka … koristeći nogomet i proračunsku tablicu

Prvo sam gledao sezonu 20, zatim 19, a onda sam se vratio na početak kada je, umjesto u ansamblu oko Nikki Alexander (Emilia Fox), glavni lik bio dr. Sam Ryan (Amanda Burton). Preferirala sam širi opseg novijih epizoda (svaka je priča u početku bila prikazivana na BBC-u u dva dijela, svaki u trajanju od sat vremena; koristio sam termin “epizoda” da se odnosi na dvosatnu priču koja je kasnije emitirana na kanala kao što je UKTV-ov dramski kanal). Moja sklonost prema kasnijim epizodama značila je da sam skočio na sezonu osam, kad Burton ode i Fox dođe.Ali onda sam se loše osjećao zbog zanemarivanja ranih pa sam počeo izmjenjivati ​​dva i devet sezona, zatim tri i deset, i tako dalje, dok sam također gledao sezonu 21 kada je prikazan ranije ove godine.

Praćenje od kojih sam epizoda postalo teško, pa sam sastavio tablicu za pomoć. Ovo je brutalno satirirano na podcastu Guardianovog nogometnog tjedna, koji sugerira da imam neku vrstu iscrpne proračunske tablice, sve strelice i fotografije kao što su ploče s dokazima koje koriste (barem TV policija) u istragama ubojstava.Ne znam, ali uranjanje u seriju znači da počinjete primjećivati ​​obrasce: ponavljajuće parcele, ponavljajuće glumce i – daleko značajnije – recidivirajući dio nogometnog komentara.

Sada, ako sam svjestan od toga, uz samo bilježnicu i sjećanje koje u suštini više nije dobro za bilo što osim za odmotavanje sportske statistike iz 1980-ih, možete samo pretpostaviti da pisci i producenti točno znaju što rade. Kada se Neil Stuke (AKA The Stuke) pojavi kao Ch Insp Cooke u seriji 21, shvaćate da je najlogičnije objašnjenje da je Andy Fox, skitni policajac koji je igrao u seriji tri, zapravo morao preživjeti unatoč tome što je počinio samoubojstvo. u policijskom pritvoru.Možda to i nije iznenađenje – vjerojatno je svima odgovaralo da mu se vjeruje da je mrtav kako bi mogao početi iznova – ali to znači da je dr. Ryan morao glumiti obdukciju. Šokantno, imala je oblik. Nepouzdan svjedok: Amanda Burton kao dr. Sam Ryan. Fotografija: BB aktivni glumci na TV-u premijera vremena? Nije ni čudo što sam plakala na Silent Witnessu Penny Pepper Pročitajte više

Na kraju serije, DC Kerry Cox, koju igra Ruth Gemmell, “ubijena” je nakon udarca u glavu od metalnog snopa. Ponovno, dr. Ryan baca postmortem, a Cox se ponovno pojavljuje u seriji 10 pod imenom Beth Ashdown, izgubivši sjeveroistočni naglasak i promaknut u DI. (Može se dogoditi da se u svemiru tihog svjedoka prezimena koja završavaju s “-ox” šifrom za tajne službenike).Serijom 17, Gemmellov lik je napustio silu, oženio se policajcem i uzeo ime Ellie Brooke. Čini se da je pritisak njezinih višestrukih identiteta stigao do nje i, nakon dva pokušaja samoubojstva, ubila je trudnicu. Ništa od toga, međutim, nije toliko zbunjujuće kao misterija Neil Shipperleyjevog nedopuštenog gola za Southampton protiv Manchester Uniteda, koji visi tijekom druge sezone. Incident se prvi put pojavio na televiziji dok jedan susjed jedne večeri odlazi u posjet tuznom susjedu. Lako je identificirano kao da se dogodilo u četvrtfinalu Unitedovog 2-0 FA Kupa u ponedjeljak 11. ožujka 1996. Do sada je tako uvjerljivo. Facebook Twitter Pinterest Ključni svjedok: Neil Shipperley za vrijeme boravka u Barnsleyu. Fotografija: Paul McFegan / Sportsphoto doo

Osim što postoji nešto čudno.Igra je bila na Skyu, čiji su komentatori bili Martin Tyler i Andy Gray, ali glas koji čujemo preko snimke Shipperleyja je glas Davida Pleata. Riječi bivšeg upravitelja Tottenhama nisu emitirane sve do vrhunca na utakmici Dana, prikazanog na BBC One u 22.10. Te večeri. Ipak, to se podrazumijeva – a svjetlo sugerira – igra se gleda uživo. Možda je ulična rasvjeta vrlo svijetla, ili je to možda nagovještaj da ovaj trenutak osvjetljava cijelu predstavu.

U sljedećoj epizodi, dok osumnjičeni sjedi ispred televizora, čujemo Pleatovu nevjericu. sudac ponovno odlučio. To samo po sebi nije problematično. Zašto dvoje ljudi u Cambridgeu ne bi gledali istu utakmicu? I zašto pisci ne bi izdvojili dva nepovezana slučaja da bi planiranje bilo jednostavnije?Osim što je dr. Ryanov odnos sa Suptom Rossom, koji je dobro prolazio u vrijeme Pleatovog razdoblja, gotovo propao za vrijeme pljeskanja dva.

Možda je osumnjičenik jednostavno snimio utakmicu dana i promatra video kasnije. No javlja se još jedna, intrigantnija mogućnost. Što ako su ta dva slučaja bila istovremena? Što ako dr. Ryan, patolog kojeg znamo da je lažirao barem dva postmortema, izaziva tko zna što osjeća krivnju i tjeskobu, je sklon promjenama raspoloženja? To bi moglo objasniti zašto je u 27 epizoda tijekom osam sezona toliko nesposobna održavati stabilan odnos s bilo kim, od majke i sestre do ljubavnika ili kolega.

Cijeli program je možda više suptilniji nego što se općenito ostvaruje.Uostalom, može li doista biti slučajnost da je utakmica FA kupa koja se pokazala kao ključ cijele serije odigrana samo tri dana prije nego što se prvi put pojavio Silent Witness?