Engleska će se u polufinalu Lige nacija suprotstaviti Nizozemskoj

Engleska će se sljedećeg ljeta u polufinalu Lige nacija suočiti s Nizozemskom, susretom koji će izazvati nostalgiju i koji bi se, nadaju se oba trenera, trebao ponuditi putokaze za uspješnu budućnost.

Gareth Southgate opisuje Poraz Nizozemca od 4: 1 na Euro 96 jedan od njegovih “najboljih dana u nogometu”, dok je Ronald Koeman odigrao glavnu ulogu u zaustavljanju Engleza da dođu na Svjetsko prvenstvo 1994. u utakmici kvalifikacijske skupine gdje je zabio i, kontroverzno, izbjegao biti otpremljen. Kvalifikacije za Euro 2020: Southgate poziva Englesku da se nosi s očekivanjima Pročitajte više

Kao treneri, oboje dijele međusobno poštovanje međusobnih metoda i imat će priliku testirati svoje strane u razvoju jedna protiv druge u portugalski grad Guimarães 6. lipnja 2019.

“Postoji mnogo sličnosti između momčadi”, rekao je Southgate, “s mladim igračima koji će rasti kao tim, zajedno s nekima izvanredni seniorski igrači već u Premier ligi.Ronalda često vidim na utakmicama i puno razgovaramo. Dvije momčadi igrat će slično i zaista se dobro radujem. ”

Koeman je ponudio sličnu ocjenu. “Bez da se previše zacrvenio, sviđa mi se kako je Gareth upravljao ovom stranom”, rekao je. “Dao je samopouzdanje i mogućnosti mladim igračima i to je na isti način na koji to volimo raditi u Holandiji. Mladi talent je budućnost svake nogometne momčadi.Velika nam je prilika da pokažemo da smo na dobrom putu i radujem se što ćemo igrati u Engleskoj. ”The Fiver: prijavite se i dobijte našu dnevnu e-poštu o nogometu.

Liga nacija nudi Englesku prva šansa za trofej od Svjetskog kupa i dok novi trofej – platinasti kovitlac obložen s više svijetlih boja – nema sasvim isti prestiž kao i prošlogodišnje ljetno natjecanje, Southgate je ustrajao kako važnost pobjede nikada ne smije biti podcijenjena.

“Na međunarodnoj razini nemate puno prilika da stvarno nešto osvojite, a mi pokušavamo razviti pobjednički mentalitet”, rekao je. “To smo učinili s našim mlađim momčadima i sada to pokušavamo izgraditi sa starijim igračima.Ovo bi bio korak u dobrom smjeru i počeo bi rušiti preostale barijere. ”

Polufinale će biti prvi natjecateljski susret Engleske s Nizozemcima od pobjede na Euro 96 i Southgateom – koji je tog dana igrao kao središnja polovica – nada se da će i dalje usmjeravati duh tog turnira.

“Bilo je sjajno – jedan od mojih najboljih nogometnih dana, nema sumnje”, rekao je. “Vrlo često kad razmišljate o tim trenucima, sve su vam boje vrlo žive u vašem umu. Naranča koju njihovi navijači dodaju na stadion i sunčanu, toplu večer, atmosferu i kvalitetu igre.

“Imali su neke izvrsne igrače, a mi smo zaista imali jedan od najboljih nastupa. Bila je to blistava noć za sudjelovanje, o kojoj se govorilo posljednjih nekoliko desetljeća.Siguran sam da će i kvaliteta utakmice na ljeto biti na vrlo visokoj razini. ”

Međutim, jedan od problema s kojim će se obje strane vjerojatno suočiti je zakazivanje same utakmice. Engleska i Nizozemska igrat će u drugom polufinalu Lige nacija, Portugal će se dan ranije sučeliti sa Švicarskom u Portu.

No, s finalom Lige prvaka koji će se održati u Madridu 1. lipnja i Finale Europske lige samo tri dana prije toga, Southgate vjeruje da je malo vjerojatno da će moći svojoj momčadi pružiti puno na putu prije priprema za utakmicu.

“Sad znamo sljedećih 12 mjeseci i to je dobro za nas u smislu planiranja “, rekao je Southgate. “Čudnih je i šest mjeseci koliko imamo vremena za planiranje polufinala.A potencijalno ćemo neke igrače možda dobiti tek dva dana prije.

„Ne vidim okupljanje prije utakmice kao realno jer će svi pojedinačni rasporedi klubova biti prenatrpani. Imamo ožujak, naravno [kada će Engleska igrati kvalifikacije za Euro 2020], što je važno, ali u potpunosti očekujem da će dosta naših momčadi biti uključeno u europska natjecanja pred kraj i FA kup. Kad god sam to gledao u prošlosti, jednostavno je nemoguće učiniti nešto smisleno i vrijedno. ”

Završnica Lige nacija igra se u Portu u nedjelju, 9. lipnja, s trećim mjestom – održava se istog dana u Guimarãesu.