Dvostruki pobjednik Wimbledona, Petra Kvitova, spustio je poznate uspone i padove

To je bilo šok i nije nimalo neočekivano. Tako je – i vjerojatno uvijek biti – s Petrom Kvitova. 10. sjeme, i Wimbledonov prvak u 2011. i 2014. godini, pobijedio je u trećem krugu ruska Ekaterina Makarova. Jedan od njih odletio je preko noći, a 26-godišnja Kvitova izašla je u subotu poslijepodne sa svojom zaštitnom kombinacijom neizbrisivog i nedokučivog i silazila se 7-5, 7-6. bio je čudak za crtanje za Kvitova, prave banane kože. Makarova, svijet br. 35, ovdje je oslobođen, ali dvostruki Grand Slam polufinalist i pucketanje igračica u paru koji je kod kuće na travi. Ona je također sve što Kvitova nije: kompaktan, izdržljiv, nezadovoljan na sudu. U ovoj utakmici Kvitova je pogodio najveći dio pobjednika – 26 do 12 – ali ne želite znati koliko je neizvršenih pogrešaka napravila.Pa, možda to učinite: to je bio žalosan, nadmašiv 43. Čak i najbolji trava-sudski talent njezina doba ne može se pobjeći s tim. Nakon toga, Kvitova, koji se nedavno podijelio s dugogodišnjim trener, sugerirao je da bi potres mogao biti djelomično odgovoran za njezin mutni oblik. “U posljednjih nekoliko mjeseci mnogo se toga događa u mom životu”, rekla je. “Donio sam odluke za koje i dalje vjerujem da su u pravu, tako da je tako. Naravno, izazov s tim je da je još gore i dolje. Kvitova je odlazak uklanja jednu od glavnih prijetnji Serene Williams u prvoj polovici crtanja , Eugenie Bouchard također je srušena, prebačena u ravne skupine od ponovo nastalih Dominika Cibulkova, nedavnog pobjednika u Eastbourneu.Uznemirujuća Agnieszka Radwanska, svijet No3, uspjela je probiti 6-3, 6-1 pobjedu protiv 20-godišnje Katerine Siniakove, koja je počela dan kao najmlađi igrač u izvući. Cibulkova i Radwanska se međusobno suočavaju i sigurno će vrijediti gledati. U međuvremenu, s druge strane, ženski turnir ostaje teško prognoziran kao meteorologija SW19.Poraz poraza u toj sekciji No2 sjemena, Garbiñe Muguruza, nedavni prvak u Rolandu Garrosu i finalist ovdje prošle godine, ostavio je mnoštvo natjecatelja koji su možda osjećali da sada mogu ići dublje u drugi tjedan.

Naravno, ne postoji i Maria Sharapova – zabranjena je dvije godine za uzimanje meldonijuma – ali je prvak 2004. godine ipak uspio prevladati u svim klubovima Engleske sa novostima da se prijavila za dvotjedni ljetni tečaj na Harvardu na globalnom strateškom menadžmentu. Najviše zarađujuća ženska sportašica više od desetljeća nema namjeru ostaviti svoje zarade u karijeri od 300 milijuna dolara.

Na frustrirajućem danu jakog sunca i blobbyovih kišnih tuševa – ponekad istovremeno – najprije do njen slučaj bio je njemački svijet No4, Angelique Kerber.Podigla je obrve – eventualno čak i njezino – premlaćivši Serenu Williams kako bi osvojila ovogodišnji Australian Open, svoj prvi Grand Slam. Petite leftie također ima i Wimbledon, što je rezultiralo vožnjom u polufinalu 2012. godine. Na žalost je bilo žalbi, posebice Williamsovih sestara, da su muški igrači skloni igrati sudove u prvi tjedan. Ipak, bilo je teško tvrditi da je Kerberova utakmica protiv njezinog sunarodnjaka Carine Witthöft bila zapela na Sudu br. Jedini i jedini trenutak koji su se upoznali prije bili su na prošlogodišnjem Wimbledonu i Kerberu koji je “double-bageled”: 6-0, 6-0 – najopsežniju indiferentnost 21-godišnje Witthöftove kratke karijere.

Dvanaest mjeseci, ovaj susret u trećem krugu odmah je bio vrlo drugačija priča.27-godišnji Kerber je došao preko 7-6, 6-1, ali lako je mogao otići Witthöftov način. Ako je Witthöft jedina njemačka desetina najbolja ženska igračica, onda ta zemlja sigurno ima neki teniski sustav. Odlučujuće razdoblje bilo je prvo postavljanje veze koja je završila 13-11 u Kerberovoj naklonosti. Oba igrača su postavljali bodove, a tko je služio, činilo se da malo izgledi. Na 9-9 suparnik je morao podsjetiti oba igrača na promjenu ciljeva: bili su poput boksača koji su bili pijani i nisu znali koji je kut bio njihov.

Bio je to zapravo pukotina: sukob između nemilosrdnog napada Witthöft i Kerberove neprobojne obrane. Tehnički, to je trajalo nešto više od 90 minuta, no igralo se više od četiri sata, s dvije stanke za kišu.Kerber je prevladavao, ali možda će trebati avanturistički duh koji je pokazala u drugom setu ako se podudara ili popravi na njezinoj izvedbi 2012. U međuvremenu, na središnjem sudu, pod krovom, Rumunjska Simona Halep, svijet No5, suočila se s Kiki Bertens iz Nizozemske, sjeme 28. Središnja je subota kada Wimbledon poziva odabir sportskih velikana da pogledaju iz Royal Boxa. Spiker nam je obećao “Engleske nogometne heroji” – duge stanke, neke nevjerojatne izglede – prije nastavka “iz Svjetskog kupa 1966.”. Oni su primili entuzijastičnu ovation, iako su najglasniji klicati spašeni za David Beckham (i njegovu majku), a onda su Halep i Bertens stupili na pozornicu. Na papiru je izgledalo da bi to moglo biti fag-papir čvrsto i tako prijetilo da će biti, barem u skupu za otvaranje.Oba igrača su 24 i oboje znaju što je potrebno za postizanje poslovnog kraja grand slama: Bertens je doista bio svjež od najboljeg polufinala u karijeri na ovogodišnjem Roland Garrosu i osvojio je više utakmica od bilo kojeg drugog igrača na turneji u 2016. godini. Ali ovo je manje zanimljivo od Kerber-Witthöft. Halep i Bertens imaju slične stilove igranja – punchy služi podupiračima snagom udarca iz osnovne crte, bez očitih zvižduka, rijetkih umjetničkih procvata – ali Halep, jučer jučer, sve čini sa samo nekoliko frakcija više dosljednosti. Bilo je dovoljno vidjeti je doći preko 6-4, 6-3 i postaviti je za teško da pozove četvrti krug protiv American No9 sjeme Madison Keys, koji je pobijedio francuski Alizé Cornet u tri seta.