Bezzuba Škotska se raspada pred belgijskom superiornom napadačkom klasom

Steve Clarke podigao je obrve tvrdeći da je Belgija mogla biti savršeni protivnik u savršeno vrijeme za Škotsku. Menadžerove pokušaje da povisi raspoloženje izmorene nogometne nacije potkopala je surova stvarnost. Romelu Lukaku dao je ton dominantnoj belgijskoj izvedbi – u kojoj je Kevin De Bruyne bio u središtu svega pozitivnog – dok su Škoti izdržali još jednu mučnu noć.

Škotske momčadi, iako se nisu mogle natjecati po tehničkim uvjetima s najboljim svjetskim u usklađenom razdoblju, sada je također očito lako pobijediti. Clarke se mora usmjeriti na doigravanje u Ligi nacija sljedeće godine kao jedino legitimno sredstvo za dosezanje Eura 2020, ali u međuvremenu ima važan zadatak u podizanju morala. Nakon godina u zatišju vlada apatija.Je li Clarke bliže pronalaženju rješenja nakon četiri glavna meča, otvoreno je za raspravu. Škotska je pala na peto mjesto u skupini I. Sjeverna Irska, ali štrajkuju njemački Halstenberg i Gnabry Pročitajte više

“Skupina je gotova u smislu kvalifikacija”, priznao je Clarke. “Ono što moramo sada učiniti, a o tome smo razgovarali nakon utakmice, ciljna je treća pozicija. Ne izgleda baš dobro tamo gdje smo sada u tablici. Od ovog trenutka do kraja ove kampanje potrebno je prikupiti 12 bodova, a trebamo biti sigurni da smo treći. ”

Belgiju i dalje ostaje rado gledati. Lakoća s kojom su demontirali Škotsku bila je takva da su se timovi mogli baviti zasebnim sportovima.A ovo je bila Belgija – koja sada ima šest pobjeda od šest – minus Eden Hazard. “Bio sam jako zadovoljan svojim iskusnim igračima”, rekao je belgijski menadžer Roberto Martínez. “Ovo je bio fantastičan rezultat. Možemo se poboljšati, možemo postati bolji. Puno je rasta. ”

Clarke je bio kritičan prema svojim igračima nakon poraza od Rusije od 2: 1 u petak, što znači da su promjene u domaćem sastavu bile posve logične. Između ovog susreta i onoga s Rusijom postojala je simetrija u smislu koji je Škotska obećavajuće otvorila. Dok je Škotska tri dana ranije bila cilj dobrog protiv Rusije, nemilosrdni belgijski kontranapad ostavio je domaćina da ovdje lovi zaostatak za 10 minuta.Nalet Škotske također je bio samo to; trepnite i propustili ste.

Nakon napada iz slobodnog udarca u Škotskoj, glavom je pala Dries Mertens. Stephen O’Donnell trebao je tamo zaustaviti potencijalnu opasnost, a Mertens mu je umjesto toga pružio dovoljno vremena da promuče De Bruynea. Lukakua, u dvorištima svemira, igrao je De Bruyne i odvezao kući ispod Davida Marshalla koji je napredovao. Cilj blažene jednostavnosti bio je da je neka Škotska trebala skrenuti malo izvan kaznenog prostora svoje oporbe.

Možda je grubo kriviti velikodušnu obranu za belgijsku sekundu, takva je bila kvaliteta ubačaja De Bruynea iz desna dodirna linija.Thomas Meunier vratio je loptu na put čovjeka Manchester Cityja prije ovog genijalnog čina, a Thomas Vermaelen bio je pri ruci i postigao pogodak sa sva tri metra. Čini se da se škotski navijači više ne ljute zbog propusta između njihove momčadi i najboljih na svijetu; zrak rezignacije bio je opipljiv koliko je bio poznat.

Još gore je bilo slijediti Clarkea prije intervala. Charlie Mulgrew pokušao je glavom pokušati zabiti De Bruynea, što je bila idealna prilika za Tobyja Alderweirelda. Braničov udarac glavom odbio se, kroz gredu, uz pomoć pomoćnog suca zbog savršenog poziva u dodjeli gola. Trideset i dvije minute kasnije bilo je pitanje koliko se Belgija osjeća kao da postiže pogodak.Škotska nije bila niti konkurentna.

Sjajno Marshall-ovo spašavanje spriječilo je Mertensa da doda belgijsku četvrtu u dvije minute od ponovnog starta. Sramota je uslijedila za O’Donnella jer je rezervirao ronjenje u kaznenom prostoru sa samo Vermaelenom u neposrednoj blizini. De Bruyne je svoj pogodak pokazao potpuno zasluženo, prvi put, sklupčan nakon završetka dodavanja Lukakua. “Održavanje čistoće raduje me više od svega”, rekao je Martínez. To je nekako impliciralo da je ikada bilo dvojbi.